Domáce sushi

14.10.2018

Celé zloženie sushi nasvedčuje tomu, že je to veľmi vhodné a vyvážené jedlo pre každého človeka, ktorý si chce udržať hmotnosť, prípade čo-to zhodiť alebo pre aktívneho športovca.

Zloženie Sushi

Ryža - je výborným zdrojom komplexných sacharidov, mnohí z vás ju pravidelne zaraďujú do svojho jedálnička nielen kvôli sacharidom, ale aj kvôli jej nasycovacej schopnosti, ľahkej stráviteľnosti, príjemnej chuti či neškodnosti pre celiatikov.

Japonská riasa nori - táto morská riasa je výborným zdrojom zinku,vápnika a jódu. Čo je dôležité, obsahuje približne jednu tretinu proteínov a jednu tretinu vlákniny. Okrem toho je bohatá aj na vitamíny - obsahuje skupiny A, B, C, E, K a taktiež kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

Losos - výhody tejto ryby sú už všeobecne známe. Cení sa najmä pre vysoký obsah kvalitných tukov a proteínov.

Tuniak - podobne ako losos poskytuje veľké množstvo zdravých mastných kyselín a tiež bielkoviny

Uhorka - vďaka svojej minimálnej kalorickej hodnote robí sushi naozaj diétnym jedlom.

Avokádo - obsahuje vitamíny C, E, B1 a okrem toho draslík a zdraviu prospešné rastlinné tuky. Okrem toho má znížený obsah sodíka, ktorý vyrovnáva jeho nadbytok v riase nori.

Sezam - je veľmi výživným semenom, najmä z hľadiska priaznivého pomeru všetkých živín. Obsahuje 20% bielkovín, polovicu objemu rastlinných tukov, 16% sacharidov a 9% vlákniny. Okrem toho z neho získame vitamíny skupiny B, E, A a lecitín.

Minerálne zastúpenie zabezpečuje horčík, fosfor, železo, vápnik, zinok a draslík. Zlepšuje imunitu a metabolizmus.



Ako pripraviť sushi doma ? 

INGREDIENCIE

(PL- polievková lyžička, KL- kávová lyžička)

-500 g Sushi ryža

-1 balíček morských rias na sushi

-6 PL ryžový ocot

-2 PL hnedý cukor

-1/2 KL soľ

-100 ml sójovej omáčky

-1 balíček údeného lososa

-1 ks uhorky

-2 ks vajec

-1 ks wasabi pasty

1 balíček krabích tyčiniek

-nakladaný zázvor 

POSTUP

1.Marináda: Ryžový ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto.

2.Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme v nádobe pod prúdom vody. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby 600 ml vody a počkáme asi 30 min. Po 30 minútach dáme nádobu na veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime. Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do drevenej, keramickej alebo smaltovanej nádoby.

3.Po vyrovnaní povrchu, ryžu polejeme marinádou. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou vareškou a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto. Po vychladnutí je ryža pripravená na sushi.

4.Na plátok z rias uložíme rovnomerne mokrými rukami vrstvu ryže, potom kúsky plátku údeného lososa, nakrájané uhorky a z vajíčok si pripravíme omeletu a môžeme ju tiež pridať. Na druhú rolku si namiesto údeného lososa pridáme krabie tyčinky.

5.Prísady môžeme kombinovať podľa chutí. Naplnené plátky stočíme pomocou bambusovej rolky (podarilo sa mi to aj bez nej) a okraje pretrieme mokrými rukami, aby sa neroztvárali. Dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí rolky nakrájame a podávame so sójovou omáčkou, wasabi pastou a nakladaných zázvorom. Nezabudnime na paličky! Dobrú chuť!

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.